Blogin uusimmat

21.11.2011 23:18
27.10.2011 18:33
10.08.2011 23:27
27.07.2011 18:57
21.07.2011 15:22
02.05.2011 20:34
26.04.2011 20:24

Blogi

Tarinoita oluen valmistuksesta ja oluesta.

Jouluoluita

Alkaa joulu tässä lähenemään jo nopeaa vauhtia, niin ajattelin maistella erilaisia jouluoluita Alkon valikoimasta. Alkon koko jouluolutvalikoima on katseltavissa täällä.

Mikkeller From Via To

Tanskalaisen Mikkeller -panimon herkullinen porter. Tämä täyteläinen ja maltainen, mutta ohuehko olut maistuu myös tottumattomillekin oluen juojille. Vaikka joulumausteet oluessa ovat vähäiset, sopii se mielestäni mainiosti joulupöytään.

Pullokoko on myös sopiva, sillä isommasta 0,75l pullosta riittää nautittavaksi useammallekin juojalle.

 

Nøgne Ø Underlig Jul

Tämä norjalaisen Nøgne Ø -panimon maukas tumma jouluale tuo joulun tunnelman mausteillaan. Olut on täyteläinen, maltainen ja kardemummainen. Oluen tuoksu muistuttaa hyvin paljon jouluglögiä, mutta maussa tämä ei tule niin selvästi esille.

Oluen vahva humalointi voi pitää tottumattomammat juojat loitolla, mutta oluista nauttiville tämä on oiva valinta.

 

Mikkeller Santa's Little Helper 2011

Itse en normaalisti belgialeista perusta, mutta Mikkeller on onnistunut tekemään minua miellyttävän makuisen. Tuoksussa ei ole niin paljoa belgialesta poikkeavaa, mutta maku on täyteläinen, paahteinen, hedelmäinen ja makeahko. Belgialen ominaista vehnäistä jälkimakua ei ole lainkaan.

Uskaltaisin väittää tämän vahvan oluen toimivan mainiosti jopa viinin korvikkeena.

 

Liefmans Cuvée-Brut

Belgialaisen Liefmans -panimon hapan hedelmäale on yllättävän kevyen makuinen happamaksi aleksi. Tuoksu on vahvan kirsikkainen ja miellyttävä, maku on kirsikkainen, marjainen ja kevyen hapan. Vaikka happamuus on kevyempi kuin monissa muissa happamissa aleissa, se voi silti olla liikaa joidenkin makuun.

Jos et ole happamien oluiden ystävä, en suosittele ottamaan tätä joulupöytään.

 

Samuel Adams Winter Lager

Tämä yhdysvaltalainen The Boston Beer Companyn valmistama pehmeä tumma lager on hyvä perusolut. Olut on pehmeä, täyteläinen, hienon makea ja karamellimainen.

Jos haluat jotain hieman erilaista helposti juotavaa perusolutta joulupöytään, tämä on varteenotettava vaihtoehto.

 

Arctic Circle Ale

Suomalaisen Malmgårdin panimon tumma ale ei ole erikoinen. Olut on täyteläinen, maltainen, suklainen ja hienon makeahko. Olut ei varsinaisesti ole jouluinen, mutta se on hyvä tumma ale.

Hyvä perusale joulupöytään.

 

Estrella de Navidad

Espanjalaisen Hijos de Rivera -panimon lager on hyvä peruslager. Olut on pehmeän ja raikkaan makuinen, sekä siinä on hieno vivahde sitruunaista makua. Maussa ei ole mitään joulua muistuttavaa.

Olut voittaa kaupan halvat massatuotetut oluet, mutta ei välttämättä ole hintansa arvoista.

 

Jule Spektakel

Tämä tanskalaisen Svaneke Bryghus -panimon belgiale maistuu juuri siltä itseltään. Mitään jouluista makua en tästä oluesta löydä, vaan se maistuu perinteiseltä tummalta belgialelta. Vehnäinen jälkimaku tosin on normaalia heikompi, mutta se on silti itselle liikaa.

Jos et ole belgialen ystävä, en suosittele.

Tässä oli vasta ensimmäiset 8 olutta valikoimasta, lisää vielä tulossa.

Tilaus BrewDogista

Päätimme kaverin kanssa lopulta tehdä tilauksen, kun yrityksemme päästä maistamaan panimon kuuluisaa Tactical Nuclear Penguin -olutta olivat epäonnistuneet. Olutravintola Pikkulinnussa olutta ei ollut saatavilla kun siellä kävimme ja Oluthuone Kaislassa oluet olivat vasta kypsymässä.

BrewDogin kauppaa selatessa sain harmikseni todeta, että esimerkiksi Sink the Bismarck -olutta ei ollut saatavilla, sekä moni muukin kiinnostava olut tai tarvike oli loppunut. Esimerkiksi Tactical Nuclear Penguin t-paita, Paradox olut ja Hello, My Name Is Ingrid -olut. Tämän lisäksi Sunk Punk -oluet ehdittiin viedä pois alta ennen kun sain tehtyä tilauksen. Toivottavasti joitakin näistä oluista saa vielä tilattua.

Panimohan on suosittu olutharrastajien keskuudessa, niin ymmärrettäväähän se on että tuotteille on kysyntää ja joudutaan myymään eioota.

Tilasin kuitenkin itselleni seuraavat tuotteet:

 • 2 x Teku BrewDog Glass
 • 2 x BrewDog stemmed Beer for Punks glass
 • 1 x Bitch Please (3 x 330ml Bottles)
 • 2 x 32% Tactical Nuclear Penguin (330ml Bottle)
 • 1 x Tokyo* (3 x 330ml Bottles)

Tilauksessa olleista kolmesta (yksi kaverilleni) Tactical Nuclear Penguinista puuttui tosin kaksi. Laitoin asiasta sähköpostia, toivottavasti saan puuttuvat pullot pian.

The Beer Machine, pettymyskö?

Omaa konetta odotellessa osui vastaan muutama arvostelu koneesta:

http://www.amazon.co.uk/product-reviews/B001TWDV0O/ref=dp_top_cm_cr_acr_...
http://www.wired.com/reviews/2010/09/pr_beer_machine/

Ensimmäisessä arvostelussa suositellaan perinteisen menetelmän käyttämistä kotioluen tekemiseen The Beer Machinen sijaan:

I would recommend buying a 25 litre fermenting bucket with a lid (£10) and malt extract/beer mix of you choice from local homebrew shop and use your old glass beer bottles for conditioning.

Toisen arvostelun kommentti kertoi vielä enemmän:

Geared more towards the just-add-water hobbyist.

Eli laitetta ei selvästikään ole suunnattu harrastajille, jotka ottavat oluen valmistuksen vakavasti. Se on enemmän suunnattu aloitteleville harrastajille, jotka haluavat kokeilla helppoa (ja kallista) oluen valmistusta.

Teen itse omat johtopäätökseni näistä arvosteluista ja perun tilaukseni. Aion sen sijaan tilata muutaman 5 litran oluttynnyrin ja hiilihappohanan kotiviini.fi:n verkkokaupasta. Oluen käyttämiseen minulta löytyykin jo käymisastia.

The Beer Machine

Työkaverini huomasi Verkkokauppa.com:in valikoimaan ilmestyneen The Beer Machinen. Kone suorastaan vaikutti niin houkuttelevalta ja käytännölliseltä, että tilasin heti laitteen halvemman version. Kalliimmassa versiossa tulee mukana painemittari, mutta en nähnyt sen olevan hintaeron arvoista.

Laitan kokeiluerän tulemaan heti kun saan omani. Tuo 7-10 päivää vaikuttaa hieman lyhyeltä ajalta kun tähän asti valmistettujen oluiden on tarvinnut antaa seisoa jääkaapissa melkein kuukauden ajan. Kukaan ei tosin pakota tekemään oluita uutteen ohjeen mukaan.

Tästä kuitenkin lisää, kunhan saan koneen käsiini. Älkääkä unohtako:

Jos juot, älä aja!.

Mr. Dowland's Winternight

Pitkän odotuksen jälkeen valmistusaineet saapuivat postiin maanantaina. Pääsimme vihdoinkin kokeilemaan toisen erän valmistusta.

Mr. Dowland's Winternight

 • 1,5kg stout -uutetta
 • 1,5kg brown ale -uutetta
 • 1kg vaaleaa mallasuutetta
 • 50g Fuggles humaloita
 • 400g sokeria
 • 50g maitosokeria eli laktoosia
 • (pulloihin 1tl sokeria)

Mr. Dowland's Winternight on todellinen talvilämmittäjä, kantavierrepitoisuudeltaan noin 20%:n ja maultaan tuhdin täyteläinen. Se on paksua, täyttävää juomaa joten kevytoluiden ystävien lienee parasta olla sekaantumatta tähän ohjeeseen. Maukkain stout aloitetaan keittämällä kattilassa 4 litraa vettä johon mallasuutteet lisätään ja neste kiehautetaan. Lisää vierteeseen kidesokeri ja maitosokeri (maitosokeria voi ostaa apteekista). Nosta kattila liedeltä ja kaada vierre käymisastiaan. Lisää kattilaan pari litraa vettä ja veden kiuhuttua laita siihen puolet humaloista. Jätä humalat kattilaaan hautumaan puoleksi tunniksi. Kun humalat ovat hautuneet riittävän ajan kaada humalavesi siivilän läpi käymisastiaan. Lisää mahdollisimman kylmää, raikasta vettä niin, että saat 23 litraa olutvierrettä. Kaada loput humalat käymisastiaan ja sekoita (kuivahumalointi). Anna humaloiden olla vierteen pinnalla ainakin puoli tuntia ennen kuin siivilöit ne pois. Varmista vierteen lämpötila ja lisää hiiva. Pääkäyminen kestää 6 vrk. Varastoi pulloja ensin huoneenlämmössä 2 vrk ja sen jälkeen kylmävarastoi vähintään neljä viikkoa.

Oluthiiva ei pysty hajottamaan maitosokeria ja oluessa on aavistus kermamaisesta makeudesta. Menetelmää käytetään joissakin irlantilaisissa stouteissa. Tämä on pehmeänvahva, musta stout, joka lämmittää kylmimmänkin illan.

Tällä kertaa valmistus aloitettiin tärkeimmästä, eli edellisen erän oluiden nauttimisesta. Kaadoimme olutta lasiin ja nautimme ensimmäisen erän viimeisimpiä samalla kun kertasimme ohjetta.

Emme voineet keittää kaikkia mallasuutteista kerralla, sillä kattilaamme mahtui vain 5 litraa, eli keitimme mallasuutteet kahdessa erässä samalla kun annoimme humaloiden hautua toisessa kattilassa. Koska olimme vahingossa tilanneet pellettejä, päätimme hauduttaa kaikki 50 grammaa kattilassa ja jättää kuivahumaloinnin tekemättä.

Ohjeessa olevan sokerin korvasimme tummalla spraymaltaalla, jonka liuotimme mallasuutteeseen. Spraymallasta voi käyttää oluenvalmistuksessa sokerin korvikkeena ja sitä käytetään yhtä paljon kuin sokeria. Tämän pitäisi tehdä oluesta paljon täyteläisempää.

Mallasuutteen keittämisen jälkeen oli aika suodattaa vesi, jossa humalat olivat hautuneet. Tämä tuotti vähän vaikeuksia, sillä meillä ei ollut kunnollista siivilää tätä varten. Lopuksi lisäsimme tarvittavan määrän vettä käymisastiaan.

Tämä ei kuitenkaan ollut ainoa erä, mitä valmistimme. Emme saaneet kaikkia mallasuutteita käytettyä, sekä spraymallastakin jäi yli. Näistä päätimme tehdä vielä oman kokeiluerämme käymään 10 litran lähdevesitonkkaan (johon olimme korkkiin asetelleet vesilukon).

Täytynee tässä odotella käymisen valmistumista, että pääsemme pullottamaan. Lisää tästä myöhemmin.

Säätöä Itellan kanssa

Tänään sitten selvisi, että tilaamani valmistusaineet olivat ehtineet istua postissa jo kaksi viikkoa ja olivat palautuneet lähettäjälle. Olin odottanut postin saapumisilmoitusta jo monta viikkoa, mutta sitä ei missään vaiheessa tullut.

Sain asian selvitettyä nopeasti, kun laitoin sähköpostia Viinitalo Melkon asiakaspalveluun (kotiviini.fi) ja saan tuotteet todennäköisesti ensi viikolla. Ripeästä ja ystävällisestä asiakaspalvelusta propsit, varmasti tilaan jatkossakin tavarat samasta paikasta.

Mökkeilyä ja oluen maistelua

Kävimme kesäkuussa ystäviemme kanssa mökkeilemässä Heinävedellä ja otimme erän Black Stoutia mukaan maisteltavaksi. Olimme aiemminkin jo muutamille tutuillemme antaneet maistiaisia ja maku oli ollut heidän mieleensä. Yksi heistä kuvasi olutta täyteläiseksi ja raikkaan makuiseksi. Hän kertoi olevansa "pettynyt", koska oluessa ei ollut normaalin kotioluen tapaan hiivan ja kiljun makua.

Saavuimme mökille torstaina iltapäivästä ja kävimme ensimmäisenä kaupasta hakemassa olutta ja grillieinestä. Ensimmäisen päivän jouduimme selviämään pelkällä koffilla, joka oli vielä kaiken lisäksi valmistettu Virossa. Emme kehdanneet avata Black Stout -pulloja vielä, koska osa meistä oli saapumassa vasta päivän myöhemmin. Pääsimme kuitenkin nauttimaan täysin siemauksin järven rannassa olevasta kelluvasta saunasta ja kesän lämmöstä, jota oli lähemmäs 30°C.

Seuraavana iltana, lähemmäs puolenyön aikaan, loput mökille tulevista ystävistämme saapuivat ja pääsimme tositouhuun. Laitoimme saunan lämpenemään ja rupesimme maistelemaan olutta, joka meni hyvin kaupaksi. Suurin osa tuomistamme Black Stouteista meni jo tämän illan aikana.

Mökkireissu meni itsessään aika perinteisen kaavan mukaan. Joimme paljon olutta, grillasimme, saunoimme ja vilvottelimme järvessä. Olisin mielelläni ollut mökillä vielä pidempään, mutta maanantaina olevan työpäivän takia jouduimme lähtemään jo sunnuntaina takaisin pääkaupunkiseudulle.

Tällä hetkellä Black Stout -pulloja on enää jäljellä se, mitä tarvitsemme nautittavaksi kun valmistamme seuraavan erän. Ajattelimme seuraavaksi kokeilla Mr. Dowland's Winternightia ja odotamme tällä hetkellä valmistusaineiden saapumista postiin. Tästä sitten lisää kun ne saapuvat.

Pullotus

Olut oli jotakuinkin jo lopettanut käymisensä perjantaina, joten päätimme suorittaa pullotuksen lauantaina. Kävimme Itäkeskuksen Prismasta hakemassa kruununkorkin sulkijan ja kaksi pussia kruununkorkkeja. Kruununkorkit olivat yllätyksekseni todella halpoja, 80 korkin pussi maksoi vain muutaman euron.

Otimme vielä mukaan muutaman korkitusoluet ja olimme valmiita aloittamaan.

Ennen Prismaan menoa olimme laittaneet tyhjät olutpullot tiskikoneeseen ja ne olivat sopivasti valmiit kauppareissumme jälkeen. Ahkeralla työllä ja muutaman ystävän avulla olimme saaneet tarpeeksi pulloja tyhjennettyä tätä varten.

Avasimme käymisastian ja haistelimme oluen tuoksua, joka tuoksui miellyttävälle tummalle stoutille. Myös pieni makutesti kertoi sen, että olut näyttäisi onnistuneen.

Pinosimme olutpullot pöydälle valmiiksi ja lisäsimme jokaiseen teelusikallisen sokeria. Tämän jälkeen alkoi työläs lappoaminen, jonka tuloksena tuli 56 täyttä ja 1 puolikas pullollinen olutta. Pullojen korkitus hoidettiin sitä mukaa kun pulloja saatiin täytettyä.

Käymisastian pohjalle jäi vielä reilun litran verran olutta, mutta ei kukaan halua juoda hiivaisaa pohjasakkaa, joten heitimme loput pois. Olimme niin työn touhussa pullottaessamme, että pullotusoluemme olivat täysin unohtuneet ja oli aika korjata asia. Tämän jälkeen palasimme takaisin Keravalle viettämään wappua.

Suunnittelin viikonlopun aikana etiketinkin pulloja varten, mutta tämä meni kokonaan uusiksi ja liimasimme ne pulloihin tänään. Vaikka kyseessä on Mr. Dowland's Midnight, päätimme etiketteihin laittaa tekstin "Black Stout". Ylihuomenna oluet siirtyvät kylmään odottamaan kolmeksi viikoksi ennen kuin pääsemme maistamaan lopullista tuotetta.

Mr. Dowland's Midnight

Rupesimme tässä kaverini kanssa miettimään oluen valmistusta muutama viikko takaperin ja yhtenä päivänä hän löysi sivun, jolta löytyy yleisiä ohjeita oluen panoon sekä tietoa siihen liittyvistä termeistä. Tämän lisäksi sivulla on usea erilainen oluen valmistusohje. Kiinnostuneet voivat käydä tarkastelemassa sivua täältä.

Päätimme sitten kokeilla ensimmäistä sivulta löytyvää ohjetta

Mr. Dowland's Midnight

  3kg Irish Stout -uutetta
  50g Northern Brewer -humaloita
  500g sokeria
  (pulloihin 1tl sokeria)

Kiehauta kattilassa kolme litraa vettä ja lisää mallasuute siihen. Lisää kattilaan humalat, sekoita ja nosta kattila levyltä. Humalat saavat hautua vierteessä kannen alla puolisen tuntia. Paista sokeri kasarissa tai kattilassa juoksevaksi ja lisää se hyvin varovasti käymisastiaan, jonka pohjalla on kylmää vettä. Siivilöi humalat kattilasta ja kaada vierre käymisastiaan. Lisää käymisastiaan kylmää vettä niin, että saat 20 litraa olutvierrettä. Kaada sekaan haaleassa sokerivedessä turvotettu hiiva ja sulje käymisastia. Pääkäyminen kestää 5-7 vrk. Pullotuksen jälkeen pullot saavat olla huoneenlämmössä 4 vrk. Kylmävarastoi olut vähintään kolme viikkoa.

Tuloksena on rehevän ja aromaattisen makuinen musta stout, joka on hyvä nauttia 15-asteisena.

Kävimme ostamassa Itäkeskuksen Prismasta 30 litran käymisastian vesilukolla ja lapon. Tämän lisäksi apteekista desinfiontiainetta käymisastian puhdistukseen. Käymisastia on suositeltavaa puhdistaa kunnolla desinfiontiaineella tai kiehuvalla vedellä. Muutaman lähteen mukaan desinfiontiaineen käyttö on suositeltavampaa kuin pelkän kiehuvan veden, jotta saadaan esimerkiksi mahdolliset makuun vaikuttavat bakteerit tapettua.

Tilasimme oluen valmistukseen tarvittavat ainesosat (sokeria lukuunottamatta) kotiviini.fi:stä. Käymisastiat sekä muut tarvikkeet pystyy tilaamaan sieltä, jos niitä ei läheltä ole saatavilla.

Kun tilaamamme uutteet ja humalat saapuivat postiin, pääsimme vihdoinkin tekemään valmistuksen ensimmäisen vaiheen. Ohje kuitenkin tarvitsi kerrata muutamaan otteeseen läpi, ettei valmistuksessa tule turhia virheitä.

Aloitimme puhdistamalla käymisastian huolellisesti, jonka jälkeen alkoi vierteen valmistus. Jätimme mallasuutetölkit seisomaan hetkeksi altaaseen lämpimään veteen. Kun saimme veden kattilassa kiehautettua, otimme kattilan pois levyltä ja aloimme kaatamaan mallasuutetta kattilaan.

Tämän jälkeen oli jo aika avata ensimmäiset oluet, ennen kuin pystyimme jatkamaan. Eihän olutta voi valmistaa ilman, että on varannut muutaman oluen nautittavaksi valmistamisen ohessa. Kuuleman mukaan tapana on maistalla edellisen erän viimeiset oluet valmistuksen ohessa, mutta tämä ei luonnollisesti ollut mahdollista, erän ollessa ensimmäinen.

Huomasimme 5 litran kattilamme olevan hieman liian pieni vierteen valmistukseen, sillä kattila tuli aivan täyteen. Itse suosittelen hankkimaan 10 litran astian, jonka pitäisi olla riittävä muitakin ohjeita varten.

Mallasuutteen lisäämisen jälkeen tarvitsi enää sekoittaa humalat kattilaan ja jättää kattilan sisältö muhimaan kansi päällä noin puoleksi tunniksi.

Jätimme vielä mallasuutteen mukana tulleen hiivan turpoamaan haaleaan sokeriveteen ennen kuin pääsimme istahtamaan hetkeksi ja nauttimaan ensimmäiset oluet loppuun ja avaamaan uudet ennen seuraavia vaiheita.

Tämän jälkeen lisäsimme käymisastian pohjalle muutaman litran kylmää vettä ja aloitimme sokerin sulattamisen. Tämä kannattaa tehdä teflon-kattilassa, ettei sokeri tartu niin helposti pohjaan kiinni.

Kun sokeri oli sopivasti sulanut, kaadoimme sen käymisastiaan. Tässä toimenpiteessä kannattaa olla varovainen, kuten yleensä kun kaataa tulikuumaa nestettä kylmään veteen.

Sokerin kaatamisen jälkeen vierre oli jo seissyt kattilassa tarvittavat puoli tuntia. Kaivoimme vierteestä suurimman osan humaloista pois siivilällä ennen vierteen kaatamista käymisastiaan. Tämän jälkeen oli aika täyttää käymisastia kylmällä vedellä 20 litraan.

Viimeisenä oli jäljellä hiivan kaataminen käymisastiaan, joka oli aloittanut jo käymisen iloisesti. Hiivan lisäämisen jälkeen sekoitimme käymisastian sisällön kunnolla sekä laitoimme kannen ja vesilukon paikoilleen. Yksi hyvä tapa sekoittaa hiiva kunnolla on ravistella astiaa kun kannen on saanut paikoilleen.

Pullottamaan pääsemme sitten wapun jälkeen. Tarvitsee vielä juoda "muutama" olutpullo tyhjäksi ja hakea korkinsulkija Prismasta tätä varten.

Tilaa syöte Blogi