Blogin uusimmat

21.11.2011 23:18
27.10.2011 18:33
10.08.2011 23:27
27.07.2011 18:57
21.07.2011 15:22
02.05.2011 20:34
26.04.2011 20:24

Mr. Dowland's Midnight

Rupesimme tässä kaverini kanssa miettimään oluen valmistusta muutama viikko takaperin ja yhtenä päivänä hän löysi sivun, jolta löytyy yleisiä ohjeita oluen panoon sekä tietoa siihen liittyvistä termeistä. Tämän lisäksi sivulla on usea erilainen oluen valmistusohje. Kiinnostuneet voivat käydä tarkastelemassa sivua täältä.

Päätimme sitten kokeilla ensimmäistä sivulta löytyvää ohjetta

Mr. Dowland's Midnight

  3kg Irish Stout -uutetta
  50g Northern Brewer -humaloita
  500g sokeria
  (pulloihin 1tl sokeria)

Kiehauta kattilassa kolme litraa vettä ja lisää mallasuute siihen. Lisää kattilaan humalat, sekoita ja nosta kattila levyltä. Humalat saavat hautua vierteessä kannen alla puolisen tuntia. Paista sokeri kasarissa tai kattilassa juoksevaksi ja lisää se hyvin varovasti käymisastiaan, jonka pohjalla on kylmää vettä. Siivilöi humalat kattilasta ja kaada vierre käymisastiaan. Lisää käymisastiaan kylmää vettä niin, että saat 20 litraa olutvierrettä. Kaada sekaan haaleassa sokerivedessä turvotettu hiiva ja sulje käymisastia. Pääkäyminen kestää 5-7 vrk. Pullotuksen jälkeen pullot saavat olla huoneenlämmössä 4 vrk. Kylmävarastoi olut vähintään kolme viikkoa.

Tuloksena on rehevän ja aromaattisen makuinen musta stout, joka on hyvä nauttia 15-asteisena.

Kävimme ostamassa Itäkeskuksen Prismasta 30 litran käymisastian vesilukolla ja lapon. Tämän lisäksi apteekista desinfiontiainetta käymisastian puhdistukseen. Käymisastia on suositeltavaa puhdistaa kunnolla desinfiontiaineella tai kiehuvalla vedellä. Muutaman lähteen mukaan desinfiontiaineen käyttö on suositeltavampaa kuin pelkän kiehuvan veden, jotta saadaan esimerkiksi mahdolliset makuun vaikuttavat bakteerit tapettua.

Tilasimme oluen valmistukseen tarvittavat ainesosat (sokeria lukuunottamatta) kotiviini.fi:stä. Käymisastiat sekä muut tarvikkeet pystyy tilaamaan sieltä, jos niitä ei läheltä ole saatavilla.

Kun tilaamamme uutteet ja humalat saapuivat postiin, pääsimme vihdoinkin tekemään valmistuksen ensimmäisen vaiheen. Ohje kuitenkin tarvitsi kerrata muutamaan otteeseen läpi, ettei valmistuksessa tule turhia virheitä.

Aloitimme puhdistamalla käymisastian huolellisesti, jonka jälkeen alkoi vierteen valmistus. Jätimme mallasuutetölkit seisomaan hetkeksi altaaseen lämpimään veteen. Kun saimme veden kattilassa kiehautettua, otimme kattilan pois levyltä ja aloimme kaatamaan mallasuutetta kattilaan.

Tämän jälkeen oli jo aika avata ensimmäiset oluet, ennen kuin pystyimme jatkamaan. Eihän olutta voi valmistaa ilman, että on varannut muutaman oluen nautittavaksi valmistamisen ohessa. Kuuleman mukaan tapana on maistalla edellisen erän viimeiset oluet valmistuksen ohessa, mutta tämä ei luonnollisesti ollut mahdollista, erän ollessa ensimmäinen.

Huomasimme 5 litran kattilamme olevan hieman liian pieni vierteen valmistukseen, sillä kattila tuli aivan täyteen. Itse suosittelen hankkimaan 10 litran astian, jonka pitäisi olla riittävä muitakin ohjeita varten.

Mallasuutteen lisäämisen jälkeen tarvitsi enää sekoittaa humalat kattilaan ja jättää kattilan sisältö muhimaan kansi päällä noin puoleksi tunniksi.

Jätimme vielä mallasuutteen mukana tulleen hiivan turpoamaan haaleaan sokeriveteen ennen kuin pääsimme istahtamaan hetkeksi ja nauttimaan ensimmäiset oluet loppuun ja avaamaan uudet ennen seuraavia vaiheita.

Tämän jälkeen lisäsimme käymisastian pohjalle muutaman litran kylmää vettä ja aloitimme sokerin sulattamisen. Tämä kannattaa tehdä teflon-kattilassa, ettei sokeri tartu niin helposti pohjaan kiinni.

Kun sokeri oli sopivasti sulanut, kaadoimme sen käymisastiaan. Tässä toimenpiteessä kannattaa olla varovainen, kuten yleensä kun kaataa tulikuumaa nestettä kylmään veteen.

Sokerin kaatamisen jälkeen vierre oli jo seissyt kattilassa tarvittavat puoli tuntia. Kaivoimme vierteestä suurimman osan humaloista pois siivilällä ennen vierteen kaatamista käymisastiaan. Tämän jälkeen oli aika täyttää käymisastia kylmällä vedellä 20 litraan.

Viimeisenä oli jäljellä hiivan kaataminen käymisastiaan, joka oli aloittanut jo käymisen iloisesti. Hiivan lisäämisen jälkeen sekoitimme käymisastian sisällön kunnolla sekä laitoimme kannen ja vesilukon paikoilleen. Yksi hyvä tapa sekoittaa hiiva kunnolla on ravistella astiaa kun kannen on saanut paikoilleen.

Pullottamaan pääsemme sitten wapun jälkeen. Tarvitsee vielä juoda "muutama" olutpullo tyhjäksi ja hakea korkinsulkija Prismasta tätä varten.