Blogin uusimmat

21.11.2011 23:18
27.10.2011 18:33
10.08.2011 23:27
27.07.2011 18:57
21.07.2011 15:22
02.05.2011 20:34
26.04.2011 20:24

Mr. Dowland's Winternight

Pitkän odotuksen jälkeen valmistusaineet saapuivat postiin maanantaina. Pääsimme vihdoinkin kokeilemaan toisen erän valmistusta.

Mr. Dowland's Winternight

  • 1,5kg stout -uutetta
  • 1,5kg brown ale -uutetta
  • 1kg vaaleaa mallasuutetta
  • 50g Fuggles humaloita
  • 400g sokeria
  • 50g maitosokeria eli laktoosia
  • (pulloihin 1tl sokeria)

Mr. Dowland's Winternight on todellinen talvilämmittäjä, kantavierrepitoisuudeltaan noin 20%:n ja maultaan tuhdin täyteläinen. Se on paksua, täyttävää juomaa joten kevytoluiden ystävien lienee parasta olla sekaantumatta tähän ohjeeseen. Maukkain stout aloitetaan keittämällä kattilassa 4 litraa vettä johon mallasuutteet lisätään ja neste kiehautetaan. Lisää vierteeseen kidesokeri ja maitosokeri (maitosokeria voi ostaa apteekista). Nosta kattila liedeltä ja kaada vierre käymisastiaan. Lisää kattilaan pari litraa vettä ja veden kiuhuttua laita siihen puolet humaloista. Jätä humalat kattilaaan hautumaan puoleksi tunniksi. Kun humalat ovat hautuneet riittävän ajan kaada humalavesi siivilän läpi käymisastiaan. Lisää mahdollisimman kylmää, raikasta vettä niin, että saat 23 litraa olutvierrettä. Kaada loput humalat käymisastiaan ja sekoita (kuivahumalointi). Anna humaloiden olla vierteen pinnalla ainakin puoli tuntia ennen kuin siivilöit ne pois. Varmista vierteen lämpötila ja lisää hiiva. Pääkäyminen kestää 6 vrk. Varastoi pulloja ensin huoneenlämmössä 2 vrk ja sen jälkeen kylmävarastoi vähintään neljä viikkoa.

Oluthiiva ei pysty hajottamaan maitosokeria ja oluessa on aavistus kermamaisesta makeudesta. Menetelmää käytetään joissakin irlantilaisissa stouteissa. Tämä on pehmeänvahva, musta stout, joka lämmittää kylmimmänkin illan.

Tällä kertaa valmistus aloitettiin tärkeimmästä, eli edellisen erän oluiden nauttimisesta. Kaadoimme olutta lasiin ja nautimme ensimmäisen erän viimeisimpiä samalla kun kertasimme ohjetta.

Emme voineet keittää kaikkia mallasuutteista kerralla, sillä kattilaamme mahtui vain 5 litraa, eli keitimme mallasuutteet kahdessa erässä samalla kun annoimme humaloiden hautua toisessa kattilassa. Koska olimme vahingossa tilanneet pellettejä, päätimme hauduttaa kaikki 50 grammaa kattilassa ja jättää kuivahumaloinnin tekemättä.

Ohjeessa olevan sokerin korvasimme tummalla spraymaltaalla, jonka liuotimme mallasuutteeseen. Spraymallasta voi käyttää oluenvalmistuksessa sokerin korvikkeena ja sitä käytetään yhtä paljon kuin sokeria. Tämän pitäisi tehdä oluesta paljon täyteläisempää.

Mallasuutteen keittämisen jälkeen oli aika suodattaa vesi, jossa humalat olivat hautuneet. Tämä tuotti vähän vaikeuksia, sillä meillä ei ollut kunnollista siivilää tätä varten. Lopuksi lisäsimme tarvittavan määrän vettä käymisastiaan.

Tämä ei kuitenkaan ollut ainoa erä, mitä valmistimme. Emme saaneet kaikkia mallasuutteita käytettyä, sekä spraymallastakin jäi yli. Näistä päätimme tehdä vielä oman kokeiluerämme käymään 10 litran lähdevesitonkkaan (johon olimme korkkiin asetelleet vesilukon).

Täytynee tässä odotella käymisen valmistumista, että pääsemme pullottamaan. Lisää tästä myöhemmin.